Monday, December 11, 2017

Resepi Kek Oren Lembap

Hasif dan Hannah bersungguh request nak makan kek..

Maka zasss lah ibu bersilat di dapur..
Kek Oren yang paling simple dan pantas..
Mix pun ibu guna Food Processor je..
Gara2 tak rajin nak guna mixer..sungguh tak rajin la nak kisahkan pasang2 batang2 tu semua..haha..ini macam punya olang pun ada kan..kah3x..


RESEPI KEK OREN LEMBAP

250g Butter
2 cawan Gula Castor (boleh kurangkan kalau taknak manis sangat)
4 Biji Telur
1/2 cawan Fresh Oren Marigold
2 cawan Tepung Naik Sendiri
1/2 st Baking Powder
30g Badam Cincang-dibakar dulu
Sedikit Parutan Kulit Oren


Pukul Butter dan Gula sehingga betul2 kembang.
Masukkan telur dan pukul lagi dan lagi dan lagi sehingga kembang..
Masukkan tepung dan jus dan pukul lagi sehingga benar2 sebati..
Akhir sekali masukkan badan cincang dan parutan oren

Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan..

Panaskan dulu oven selama 10-15minit pada suhu 160°C dan bakar selama 50minit..




Sekali dah siap semangat nak tuang adunan..jenun cari loyang tak jumpa la pulak..maka periuk ni jadi mangsa..asal jadi kek sudah..hehe..



Taraaaa..siap harum semerbak..





Walaupun presentation kelaut..tapi rasanya memang mabelesss..
Anak2 keep on dok angkut ..sedar2 licin sudah!

Monday, October 23, 2017

Panas Melampau & Ikhtiar Sihat Anak2



Musim panas masih berlarutan..
Duduk dalam rumah pun sangat terasa bahangnya..
Risau ibu dengan kesihayan anak2 sewaktu di sekolah nanti..
Pastinya mereka lebih terdedah kepada risiko ancaman bahaya panas ekstrem ini..

Jadi lagi2 tadi ibu bekalkan kak Dina, Abg Hariz dan Hafiy sorang sepaket 4Life Riovida Stix..




Anak2 bersekolah ni antara yang terdedah kepada bahaya panas ekstrem..
Cuaca panas ekstrem ni jangan dipandang remeh..
Kekurangan air dalam badan sangat bahaya semasa cuaca kering dan panas begini..
Perubahan kandungan garam galian dalam badan juga boleh menyebabkan strok haba berlaku..
Dan strok haba ini boleh bawa maut..huhu..

Riovida Stix adalah antara alternatif terbaik untuk tambah air juga bonus untuk seimbangkan kembali garam galian yang diperlukan tubuh untuk elakkan strok haba ini berlaku..kerana salah satu kandungan Riovida stix ini adalah Electrolit..pastinya pilihan yang jauh lebih baik dari air isotonik yang mengandungi kandungan gula yang tinggi yang bawa mudarat untuk tubuh..

Dalam masa yang sama, kandungan molekul Transfer Factor dan beri2 yang sangat kaya dengan antioksida menjadikan Riovida Stix 'perfect choice' sebagai pilihan terbaik di musim panas ini untuk daya ketahanan tubuh untuk elakkan tercetusnya pelbagai penyakit..



Ini ikhtiar kita untuk kekal sihat..Allah swt jua yang menentukan..
Apapun ini baru ujian panas di dunia..Allahuakbar!..insaf!

Friday, October 13, 2017

Demam Batuk Selsema & 4Life Transfer Factor






Semalam Ilyani Hannah tiba2 dedo mula panas badannya macam nak demam, mula batuk2 dan hidung dah mula berair..

Agaknya sebab penat sangat ikut ibu abah kerja dan travel ulang alik balik hari (Slim River - Kuala Lumpur - Slim River) 3 hari berturut2 minggu ini..juga mungkin ada terdedah pada kuman/bakteria/virus sebab banyak lokasi kami ke sana sini masa tu..

Macam biasa..sejak adanya 4Life Transfer Factor ni, ibu dah tak panik sangat atau risau terus nak ke klinik je..kalau zaman kakak abang dulu, saat belum berkenalan dengan 4Life lagi, memang klinik lah yang dituju dulu..

Jadi seperti biasa jugak..ibu bagi 2bj TriFactor berterusan bila2 rasa nak bagi..tak tengok jam dan tak kira dos..rasanya hampir 12biji jugak Hannah makan TriFactor untuk keseluruhan 1 hari....

Kalau zaman kakak abang makan ubat dulu..memang cari nahas lah kalau main bagi je ubat ikut suka hati begini..huhu..untungnya dengan Transfer Factor, tak susah hati pasal overdos atau gap masa sebab Transfer Factor hanyalah makanan yang semulajadi, bebas dadah, bebas bahan2 kimia berbahaya, bebas toksin dan paling penting fakta ini disokong oleh kajian2 saintis sebagai bukti, bukan sekadar andaian semata..juga sebagai info tambahan penting, 4Life Transfer Factor juga disahkan halal dan lulus KKM..

Alhamdulillah..seperti biasa jugak..kurang 24jam Hannah dah kembali fully sihat pagi ni..badan dah kembali normal suhunya, selsema dah tak nampak meleleh lagi dan batuk pun setakat ini ibu dah takde dengar lagi..alhamdulillah..tak sempat melarat dan ibu pun tak kalut uruskan anak tak sihat sebab dengan Transfer Factor, walaupun tak sihat tapi anak2 takde meragam merengek..tetap aktif main seperti..

Macam magic sangat kaan..
Macam Too Good To Be True..
Tapi itulah hakikatnya..
Hanya yang dah pernah cuba sahaja yang benar2 faham keunikan Transfer Factor ni..

Transfer Factor benar2 molekul ajaib kurniaanNya yang hanya dibuktikan sains..terima kasih Ya Allah!

#4LifeTransferFactor
#IkhtiarSihat
#SuplemenAnak



Ayam Panggang Ala Kenny Rogers






Terjumpa resepi ni di Facebook..
Maka park dulu disini..
Senang bila nak masak nanti..

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
.
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam (belah 4 bahagian)
Bahan A :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam knorr
2 sudu serbuk lada hitam
1 senduk kecil sos black pepper (dalam botol)
garam 1 sudu teh
gula 1 sudu makan
air 100ml
(Blend semua bahan diatas)
.
Bahan B :
2 sudu madu
3 sudu minyak zaitun
2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano
.
Campurkan semua bahan A & B.dan lumurkan pada ayam.wrap dan perap 1@2jam dalam chiller.kalau perap 4@5 jam lg best.
.
Bakar dalam oven (suhu 220 selama 1 jam) atau atas pemanggang ajaib. ☺️


Kredit: Salimah Olie via MAHN

Sunday, October 1, 2017

Riadah Petang




Petang ni kami beriadah di padang Proton City, Tanjung Malim..
Meriah dengan pelbagai gerai makanan..

Selain playground, anak2 enjoy dengan belon giant nih..
Satu bekas sabun ni rm3..stik percuma saja, percuma untuk pinjam main..bukan percuma untuk bawa balik.,hehe..

Jadi kami ambil 4bekas sabun dan 5 stik untuk setiap sorang anak2..
Salh satu aktiviti menarik untuk masa yang berkualiti bersama anak2..













Saturday, September 30, 2017

NASI DAGING UTARA guna Noxxa



Harini tiba2 tekak terasa nak makan Nasi Daging Utara laa pulak..

Nasi daging ni memang favourite family kami di Alor Setar..
Setiap kali raya, mama pasti masak Nasi Daging ni sebagai menu utama hidangan menyambut tetamu di hari raya..dah jadi rutin tahunan..hehe..

Makannya dah selalu..
Tapi buatnya tak pernah..
Makanya harini kita try test power buat sendiri..
Siap wasap minta resepi dari mama..hehe..

Meh daku kongsikan resepinya meh..

NASI DAGING



BAHAN2 REBUSAN DAGING

1- Daging - 1kg
2-Halia - 2inci
3-Air 8 cawan 

Rebus daging+halia+air ni dulu..
Saya gunakan periuk Noxxa untuk daging yang lebih lembut, cepat dan pantas..hehe..
Set High Pressure kepada 30minit..
Selepas siap masak 30minit, alihkan tuil Noxxa ini untuk keluarkan wap..dan biarkan sehingga wap habis keluar..


BAHAN2 NASI DAGING

1-Bawang Besar -1 labu (dihiris)
2- Serai - 1batang (dititik)
3- 4 beradik (Bunga cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga)
4- Rempah Nasi Daging IMAN/ Nasi Beriani / Kurma - 7sudu
5-Tomato - dibelah 4 bahagian
6- santan pekat - 1 cawan
7-Garam secukup rasa
8- Beras -8 cawan

CARA MEMASAK

Gunakan periuk lain untuk menumis.
Tumis Bawang Besar + Serai + 4beradik sehingg naik bau..
Masukkan rempah nasi daging/beriani/kurma dan kacau sehingga naik bau..

Kemudian tuang semua tumisan ini + beras ke dalam periuk Noxxa bersama hasil rebusan daging dan airnya tadi.

Set High Pressure Noxxa ke 8minit (minit ini mengikut sukatan pot beras)..

Taraaa..siap sudah nasiknya..harum semerbak baunya taww..



Next..siapalah nasi daging tanpa air asam kann..
So next moh kita tengok resepi air asam versi mama pulak..



RESEPI AIR ASAM KERISIK

Cili merah hidup - 3 biji
Cili api 12 biji -adjust ikut pedas yang digemari..
Tomato - 1 biji
Bawang besar - 1 labu
Belacan 1" - dibakar
Air asam jawa - 1cawan
Kerisik - 3sudu besar
Garam Gula secukup rasa..

Kisar semua bahan2 di atas ini dan digaul bersama:
2biji tomato - dihiris
2biji bawang besar - dihiris
Limau Kasturi - 4biji diperah airnya

Siapppp!!

Tapi daku derhaka sikit..
Daku tambah masak kurma ayam jugak..
Sebab incik somi suka ada kuah dan anak2 yang tak makan pedas ada pengganti air asam..hehe..

Resepi Kurma Ayam nak jugak ke?..
Nanti2 laa ek..kita buat entry lain pulak eh..


Jemput2 makan jommm!



Friday, September 29, 2017

Gegendang Telinga Bocor

Godek2 fail lama tadi, terjumpa pulak gambar Iman Hariz 8tahun dulu..

Zaman Hariz yang sokmo hidung meleleh je..
Seawal usianya 6bulan, Iman Hariz mudah sangat kena selsema bila ada kawan2 sama tempat asuhan tak sihat..mudah sangat berjangkit..

Sudahnya Iman Hariz kerap selsema berlarutan..melarat bukan berhari2, tapi berminggu dan berbulan..klinik tayah cakap lah..memang sebulan paling kirang 2kali memang terpacul laa muka kami.,hanya untuk jumpa doktor untuk kes Iman Hariz yang sering selsema dan susah sangat nak kering selsemanya..

Macam2 ubat dah doktor bagi cuba..tapi selalunya habis satu cycle set ubat2 tu, masih tak baik2 jugak, masuk 2nd round ambil ubat, dah separuh botol pulak barulah nampak kurang sikit..tapi kejap je..selang beberapa hari, kembali selsema lagi..

Nampak tak hidungnya tu.ada je lelehan selsema tu..huhu..masa tu ikhtiar kami hanyalah ulang alik ke klinik sebab ingatkan masalah selsema je, tak lah terfikir boleh bawa mudarat lain pulak..huhu..zaman ibu abah masih kurang ilmu..maafkan ibu abah Iman Hariz..


Akhirnya lepas 3bulan selsema berlarutan, telinga kiri Iman Hariz keluar cairan warna kuning ni..dengan baunya yang memang busuk..huhu..masa ni kami dah cuak..terus check doktor lagi..

Kata doktor, jangkitan kuman selsema berlarutan dari hidung, kini dah melarat ke telinga..jangkitan kuman ini menyebabkan gegendang telinga terkoyak/bocor..Allah..sampai begitu rupanya bahaya selsema berlarutan ni..

Dan kata doktor lagi..gegendang yang terkoyak ini boleh bertaut kembali sebab baru pertama kali jadi..tapi dengan SYARAT:

1-Jangan biar ada air yang termasuk ke dalam telinga..ok fine..ibu cakap dengan mak asuhan nanti untuk sama2 jaga bab ni..

DAN...

2- JANGAN KENA SELSEMA lagi..Allahuakbar!!..macam mana ibu nak elak bab ni..tak mampu ibu nak kawal kuman2 yang sentiasa bertebaran..dan Iman Hariz selama ni sememangnya sangat2 fragile dan mudah berjangkit bila ada anak2 asuhan lain yang tak sihat..

untuk syarat yang no 2 ni ibu dah mula susah hati..
Macam mana nak elakkan nih..huhuhu..

Tapi tawakal..minta doa banyak2 agar Allah pelihara Iman Hariz agar dijauhkan dari selsema lagi..disamping itu, kami tetap ikhtiar berjumpa dengan beberapa pakar kanak2 dari beberapa pusat perubatan swasta, untuk ikhtiar agar gegendang telinga yang terkoyak ini semakin pulih dan untuk elakkan beliau kembali selsema melarat..



Tapi bagai diduga..selsema nih memang degil..
Tetap juga datang mendekati Iman Hariz..

Setiap kali selsema, setiap kali tu lah jugak bersilat nak paksa Iman Hariz yang meraung taknak makan ubat..kesian dia dah sangat fobia dengan ubat..tapi kami terpaksa jugak demi mengharapkan kesihatanya yang lebih baik..

Namun umpama tiada apa2 kesan..kering sebentar selepas diberikan ubat, dan kembali serius bila habis ubat..Iman Hariz umpama dah bergantung dengan ubat..
Allahu..

Dan mimpi ngeri..
Selang 4bulan selepasnya, sewaktu usianya 13bulan..

Sekali lagi cairan kuning ini keluar dari telinganya..
Tapi kali ni KEDUA BELAH TELINGANYA berbanding sebelum ni hanya di sebelah telinga sahaja..

Allah..pastinya situasi yang lebih merisaukan..
Pastinya keadaan yang lebih memudaratkan..
Dan kata doktor, andai berulang2 kejadian seumpama ini berlaku..
Tak mustahil gegendang yang koyak ini tak dapat kembali bertaut..dan ada risiko kemungkinan Hariz boleh HILANG PENDENGARAN kekal..

Allahuakbar..
Sampai macam tu sekali rupanya kesan dari SELS3MA BERLARUTAN ni..nampak tak bahaya, tapi sebenarnya boleh mengakibatkan kecacatan anak seumur hidup..tak dapat nak bayangkan perasaan ibu kalau betul Iman Hariz hilang pendengaran hanya dari kelalaian ibu abah..Nauzubillah..

To be continue..

Thursday, October 29, 2015

Speechless


Setelah 6 tahun berlalu..tiba2 terjumpa balik 'gambar' arwah baby Jannah nie..dan baru perasan EDD baby Jannah sepatutnya was on 9 Jan 2010..

9 Jan 2010 - EDD jangkaan untuk arwah Nuruljannah Hanani
9 Jan 2011 - lahirnya Izz Hafiy..

Subhanallah.. baru perasan..exactly tarikh yang sama, setahun berikutnya ..Allahukbar!..




Sunday, August 16, 2015

The Nahara, Kalumpang

AirTerjun..always be among the best port to recharge energy..

udara segarnya, bunyi deruan air terjunnya, bau dedaun hijau dan air sungainya..memang cukup terbaiklah untuk hilangkan segala stress dan zero mind process..indah sungguh ciptaan Allah swt..breath in..breathe out..haaaaa!!




This time is bonding activity with our dear Winners4Life family..
together we are..
Walid Schaiff, Mama Laila & Ufie..
Uncle Adi & Aunty Asmaq..




incik abah memang betul2 'menikmati'..sila buat terjemahan sendiri ;p


Hasif yang paling maintain enjoy main air..

us..wefie together..
tamat sudah sesi enjoy berbasahan togedergeder..


Monday, February 16, 2015

Routine 130215




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...