Monday, March 12, 2018

Tanda Gula Berlebihan Dalam Badan





Bahaya Tanda-Tanda Anda Terlebih Pengambilan Gula Dalam Seharian

Ramai orang berfikir hanya pesakit kencing manis mempunyai kadar gula yang tinggi dan perlu mengawal dan berhati-hati dengan jenis makanan yang diambil.



Namun, tidaklah sebegitu. Setiap orang boleh mengalami ini dan mungkin tidak melihat bahaya yang sedang berlaku pada saraf, saluran darah, dan organ badan.

Bagi mengelakkan komplikasi, ini adalah penting untuk mengenali tanda-tanda membimbangkan dan mengambil langkah yang sesuai.

Kelaparan berterusan


Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, badan tidak menerima tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.

Penyebab keletihan


Kandungan gula yang tinggi dalam darah, badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap, dan sel-sel badan tidak menerima bahan api yang mereka perlukan. Semua ini membuat anda rasa letih tanpa sebab.



Kerap membuang air kecil


Jika gula darah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam darah dan dalam sel-sel, melarutkan darah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

Mulut kering


Mulut kering dan dahaga yang kuat adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Baan dapat menilai tahap dehidrasi dan menyebabkan dahaga, menghantar isyarat berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda tidak boleh menolak untuk minum, tetapi lebih baik jika anda memilih air atau teh tanpa gula.

Pengurangan berat badan


Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan adalah kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa sebab untuk ini:



Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan menyebabkan penurunan berat badan.

Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak.
Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk “membuang” glukosa yang berlebihan.

Penyakit berjangkit

Mungkin bayi anda akan rasa terganggu dengan penyakit ini.
Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

Baca Juga  Tak Perlu Ke Doktor, Hanya Perlu Lakukan Ini Kutil Di Tangan Akan Hilang Tanpa Rasa Sakit!
Kulit kering


Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada darah untuk pelbagai sebab:

Kencing berlebihan menyebab badan dihidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit mula kering.
Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah – penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis.



Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.

Sukar menumpukan perhatian

Tired Man Yawning
Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan membuat keputusan.

Penglihatan kabur


Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dalam darah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mereka berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi tumpuan betul.

Luka yang lambat sembuh


Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.

Mati pucuk


Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran darah yang baik, dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.

Cepat marah




Menurut kajian, orang dengan gula yang tinggi adalah lebih cemas, marah, dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada bekalan yang sama glukosa, dan melompat mendadak paras memberikan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk.

Gula juga memberi kesan kepada penyerapan nutrien lain: kromium. Mineral ini diperlukan untuk mengekalkan tahap gula yang stabil dalam darah kerana insulin, yang membersihkan glukosa daripada darah, tidak boleh berfungsi dengan baik tanpanya.

Mudah lelah


Walaupun tidak melakukan pekerjaan yang berat. Cepat lelah juga merupakan gejala yang paling banyak dirasakan oleh penderita kadar gula tinggi atau juga penyakit diabetes sebagai turunannya. Pesakit akan menjadi lebih cepat lelah ketika melakukan aktiviti walaupun  sekadar aktiviti ringan dibandingkan dengan orang yang memiliki gula darah normal.



Dehidrasi


Gejala lainnya yang dapat dirasakan kadar gula tinggi dalam darah adalah akan dapat cepat merasakan haus dan selalu ingin minum. Hal ini kerana gula yang tinggi dalam darah akan kekurangan cecair tubuh di dalam dirinya dengan cepat. Rasa haus yang ada pada tubuhnya membuatnya ingin minum. Jika anda rasa cepat haus mungkin sebaiknya anda semak kadar gula darah anda.

Baca Juga  Cara Berkesan Merawat Batu Karang Hempedu Secara Semulajadi
Emosi yang mudah meluap


Tanda lainnya emosi mudah meluap tanpa memiliki pertimbangan sebelumnya. Emosi ini kadang dipicu tanpa alasa yang jelas. Inilah yang menjadi salah satu tanda bahawa ini sudah cukup serius. Anda harus waspada akan perkara ini kerana jika dibiarkan dapat membuat emosi anda tidak stabil dan pastinya akan membuat komunikasi anda dengan orang lain menjadi terhambat dengan adanya masalah tersebut. Untuk orang yang sudah mengalami hal ini sebaiknya segera mendapatkan pertolongan doktor.









Sering Mengalami Kesemutan


Sering mengalami kesemutan? Mungkin anda memiliki kadar gula darah yang cukup tinggi di dalam tubuh anda ketika ini. Para penderita biasanya akan merasakan semutan yang cukup kerana sistem saraf tidak bekerja seoptimal mungkin sehingga sering menimbulkan kesemutan. Kesemutan di bahagian kaki dan tangan sangat kerap terjadi.

Kesemutan itu disebabkan oleh penompokkan zat purin yang ada di dalam tubuh manusia.

Mengalami Infeksi Kulat


Penderita akan mengalami infeksi kulat pada beberapa bahagian tubuhnya. Hal ini kerana para penderita hiperglekemia atau diabetes memiliki kekebalan tubuh dan sistem metabolisma tubuh yang terganggu sehingga bakteria, virus serta kulat dengan mudah hinggap di dalam tubuh. Bagi wanita juga akan lebih sering mengalami keputihan yang tidak sihat kerana adanya bakteria candida.

Warna Kulit Berubah


Orang yang memiliki kadar gula darah tinggi di dalam tubuhnya akan merasakan adanya perubahan warna kulit. Perubahan yang terjadi memang tidak langsung dapat dilihat namun secara lambat. Perubahan warna kulit ini juga kerap kali diikuti dengan tanda bintik atau flek hitam yang muncul di bahagian leher.

Munculnya bintik hitam ini kerana hormon insulin sudah tidak diproduksi lagi di dalam tubuh sehingga membuat pigmen kulit menjadi rosak dan akhirnya hitam.

Cepat Mengantuk


Awas jika anda atau taulan anda mudah merasakan mengantuk kerana boleh jadi anda atau teman anda memiliki kadar gula darah yang tinggi di dalam tubuh. Kurangnya oksigen ke dalam kepala menjadikan anda akan menjadi cepat mengantuk.



Sering Pengsan


Jika anda kerap pengsan mungkin ada beberapa jenis penyakit yang dialaminya salah satunya adalah kadar gula di dalam darah. Penyebab pengsan yang lainnya adalah tekanan darah tinggi dan juga tekanan dara rendah.

Baca Juga  Tidak Perlu Ambil Makanan Tambahan Jika Anda Sudah Sihat
Cara Pencegahan Gula Darah Tinggi
Bagi yang mempunyai beberapa tanda dari ciri-ciri gula darah tinggi yang sudah dipaparkan di atas, sebaiknya segera melakukan pemeriksaan ke doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Diagnosis yang betul diperlukan untuk mengambil langkah rawatan yang sesuai juga.

Rawatan penyakit gula darah tinggi ini sebenarnya disesuaikan dengan tingkat keparahan penyakit yang telah dimiliki oleh para pesakit itu sendiri.

Untuk mengelakkan penampilan penyakit gula darah tinggi boleh dilakukan dengan melakukan beberapa langkah berjaga-jaga, seperti berikut:

Bersukan


Jika sesiapa mengatakan bahawa senaman sangat penting diperlukan oleh tubuh maka kenyataan itu benar. Orang yang lebih kuat untuk mempunyai tahap gula dalam darah adalah mereka yang mempunyai berat lemak. Jadi bersenamlah boleh untuk membuat berat badan menjadi lebih ideal dan menjadikan tubuh menjadi lebih sihat dan sesuai.



Menetapkan diet


Ada beberapa jenis tabiat yang boleh membuat anda mengalami kadar gula darah tinggi yang berkaitan dengan makanan. Misalnya kebiasaan mengambil makanan manis yang banyak kalori, makanan ringan, makanan berlemak dan makanan yang dibakar.

Inilah yang tidak boleh dilakukan. Selaraskan diet pemakanan dengan kriteria untuk makanan yang sihat, terutama melipatgandakan penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan. Pada orang yang mempunyai gula darah tinggi juga akan dinasihatkan untuk tidak memakan nasi putih dan gula dengan sembarangan.

Mengawal tahap gula secara rutin


Kawal kadar gula anda dengan kerap untuk tindakan pencegahan dari usia dini. Sekiranya anda mempunyai paras gula tinggi, anda boleh melakukan pelbagai langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan kadar gula. Elakkan makanan dan minuman yang mengandungi pemanis buatan kerana tidak baik untuk badan.

Itu sahaja maklumat tentang ciri-ciri gula darah tinggi dan bagaimana untuk mengatasinya. Jangan sampai anda lepaskan kenikmatan kerana penyakit ini, jika dibiarkan akan menjadi penyakit yang lebih serius seperti penyakit kencing manis kronik. Ingat diabetes ini boleh menyebabkan kematian.

Semoga menambah pengetahuan buat anda dan semoga anda menjadi lebih bijak lagi dalam pelbagai perkara yang boleh menjadi penyebab timbulnya penyakit gula darah tinggi ini.

Ingat, pencegahan itu akan sentiasa lebih baik daripada mengubati. Sakit adalah mahal, oleh itu diharapkan kita tidak membayar harga mahal hanya untuk penyakitnya. Terima kasih.

Sumber: Cerita Viral Hub , Halosehat

Wednesday, March 7, 2018

Petua



Menarik petua2 ni untuk dicuba pakai..
Nak cubalah nanti..








Reaction

Tugas sebagai parent sememangnya sangat mencabar..
Tips ni terbaik sebagai panduan..
Moga bermanfaat..






Monday, December 11, 2017

Resepi Kek Oren Lembap

Hasif dan Hannah bersungguh request nak makan kek..

Maka zasss lah ibu bersilat di dapur..
Kek Oren yang paling simple dan pantas..
Mix pun ibu guna Food Processor je..
Gara2 tak rajin nak guna mixer..sungguh tak rajin la nak kisahkan pasang2 batang2 tu semua..haha..ini macam punya olang pun ada kan..kah3x..


RESEPI KEK OREN LEMBAP

250g Butter
2 cawan Gula Castor (boleh kurangkan kalau taknak manis sangat)
4 Biji Telur
1/2 cawan Fresh Oren Marigold
2 cawan Tepung Naik Sendiri
1/2 st Baking Powder
30g Badam Cincang-dibakar dulu
Sedikit Parutan Kulit Oren


Pukul Butter dan Gula sehingga betul2 kembang.
Masukkan telur dan pukul lagi dan lagi dan lagi sehingga kembang..
Masukkan tepung dan jus dan pukul lagi sehingga benar2 sebati..
Akhir sekali masukkan badan cincang dan parutan oren

Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan..

Panaskan dulu oven selama 10-15minit pada suhu 160°C dan bakar selama 50minit..




Sekali dah siap semangat nak tuang adunan..jenun cari loyang tak jumpa la pulak..maka periuk ni jadi mangsa..asal jadi kek sudah..hehe..



Taraaaa..siap harum semerbak..





Walaupun presentation kelaut..tapi rasanya memang mabelesss..
Anak2 keep on dok angkut ..sedar2 licin sudah!

Monday, October 23, 2017

Panas Melampau & Ikhtiar Sihat Anak2



Musim panas masih berlarutan..
Duduk dalam rumah pun sangat terasa bahangnya..
Risau ibu dengan kesihayan anak2 sewaktu di sekolah nanti..
Pastinya mereka lebih terdedah kepada risiko ancaman bahaya panas ekstrem ini..

Jadi lagi2 tadi ibu bekalkan kak Dina, Abg Hariz dan Hafiy sorang sepaket 4Life Riovida Stix..




Anak2 bersekolah ni antara yang terdedah kepada bahaya panas ekstrem..
Cuaca panas ekstrem ni jangan dipandang remeh..
Kekurangan air dalam badan sangat bahaya semasa cuaca kering dan panas begini..
Perubahan kandungan garam galian dalam badan juga boleh menyebabkan strok haba berlaku..
Dan strok haba ini boleh bawa maut..huhu..

Riovida Stix adalah antara alternatif terbaik untuk tambah air juga bonus untuk seimbangkan kembali garam galian yang diperlukan tubuh untuk elakkan strok haba ini berlaku..kerana salah satu kandungan Riovida stix ini adalah Electrolit..pastinya pilihan yang jauh lebih baik dari air isotonik yang mengandungi kandungan gula yang tinggi yang bawa mudarat untuk tubuh..

Dalam masa yang sama, kandungan molekul Transfer Factor dan beri2 yang sangat kaya dengan antioksida menjadikan Riovida Stix 'perfect choice' sebagai pilihan terbaik di musim panas ini untuk daya ketahanan tubuh untuk elakkan tercetusnya pelbagai penyakit..



Ini ikhtiar kita untuk kekal sihat..Allah swt jua yang menentukan..
Apapun ini baru ujian panas di dunia..Allahuakbar!..insaf!

Friday, October 13, 2017

Demam Batuk Selsema & 4Life Transfer Factor






Semalam Ilyani Hannah tiba2 dedo mula panas badannya macam nak demam, mula batuk2 dan hidung dah mula berair..

Agaknya sebab penat sangat ikut ibu abah kerja dan travel ulang alik balik hari (Slim River - Kuala Lumpur - Slim River) 3 hari berturut2 minggu ini..juga mungkin ada terdedah pada kuman/bakteria/virus sebab banyak lokasi kami ke sana sini masa tu..

Macam biasa..sejak adanya 4Life Transfer Factor ni, ibu dah tak panik sangat atau risau terus nak ke klinik je..kalau zaman kakak abang dulu, saat belum berkenalan dengan 4Life lagi, memang klinik lah yang dituju dulu..

Jadi seperti biasa jugak..ibu bagi 2bj TriFactor berterusan bila2 rasa nak bagi..tak tengok jam dan tak kira dos..rasanya hampir 12biji jugak Hannah makan TriFactor untuk keseluruhan 1 hari....

Kalau zaman kakak abang makan ubat dulu..memang cari nahas lah kalau main bagi je ubat ikut suka hati begini..huhu..untungnya dengan Transfer Factor, tak susah hati pasal overdos atau gap masa sebab Transfer Factor hanyalah makanan yang semulajadi, bebas dadah, bebas bahan2 kimia berbahaya, bebas toksin dan paling penting fakta ini disokong oleh kajian2 saintis sebagai bukti, bukan sekadar andaian semata..juga sebagai info tambahan penting, 4Life Transfer Factor juga disahkan halal dan lulus KKM..

Alhamdulillah..seperti biasa jugak..kurang 24jam Hannah dah kembali fully sihat pagi ni..badan dah kembali normal suhunya, selsema dah tak nampak meleleh lagi dan batuk pun setakat ini ibu dah takde dengar lagi..alhamdulillah..tak sempat melarat dan ibu pun tak kalut uruskan anak tak sihat sebab dengan Transfer Factor, walaupun tak sihat tapi anak2 takde meragam merengek..tetap aktif main seperti..

Macam magic sangat kaan..
Macam Too Good To Be True..
Tapi itulah hakikatnya..
Hanya yang dah pernah cuba sahaja yang benar2 faham keunikan Transfer Factor ni..

Transfer Factor benar2 molekul ajaib kurniaanNya yang hanya dibuktikan sains..terima kasih Ya Allah!

#4LifeTransferFactor
#IkhtiarSihat
#SuplemenAnak



Ayam Panggang Ala Kenny Rogers






Terjumpa resepi ni di Facebook..
Maka park dulu disini..
Senang bila nak masak nanti..

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
.
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam (belah 4 bahagian)
Bahan A :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam knorr
2 sudu serbuk lada hitam
1 senduk kecil sos black pepper (dalam botol)
garam 1 sudu teh
gula 1 sudu makan
air 100ml
(Blend semua bahan diatas)
.
Bahan B :
2 sudu madu
3 sudu minyak zaitun
2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano
.
Campurkan semua bahan A & B.dan lumurkan pada ayam.wrap dan perap 1@2jam dalam chiller.kalau perap 4@5 jam lg best.
.
Bakar dalam oven (suhu 220 selama 1 jam) atau atas pemanggang ajaib. ☺️


Kredit: Salimah Olie via MAHN

Sunday, October 1, 2017

Riadah Petang




Petang ni kami beriadah di padang Proton City, Tanjung Malim..
Meriah dengan pelbagai gerai makanan..

Selain playground, anak2 enjoy dengan belon giant nih..
Satu bekas sabun ni rm3..stik percuma saja, percuma untuk pinjam main..bukan percuma untuk bawa balik.,hehe..

Jadi kami ambil 4bekas sabun dan 5 stik untuk setiap sorang anak2..
Salh satu aktiviti menarik untuk masa yang berkualiti bersama anak2..













Saturday, September 30, 2017

NASI DAGING UTARA guna Noxxa



Harini tiba2 tekak terasa nak makan Nasi Daging Utara laa pulak..

Nasi daging ni memang favourite family kami di Alor Setar..
Setiap kali raya, mama pasti masak Nasi Daging ni sebagai menu utama hidangan menyambut tetamu di hari raya..dah jadi rutin tahunan..hehe..

Makannya dah selalu..
Tapi buatnya tak pernah..
Makanya harini kita try test power buat sendiri..
Siap wasap minta resepi dari mama..hehe..

Meh daku kongsikan resepinya meh..

NASI DAGING



BAHAN2 REBUSAN DAGING

1- Daging - 1kg
2-Halia - 2inci
3-Air 8 cawan 

Rebus daging+halia+air ni dulu..
Saya gunakan periuk Noxxa untuk daging yang lebih lembut, cepat dan pantas..hehe..
Set High Pressure kepada 30minit..
Selepas siap masak 30minit, alihkan tuil Noxxa ini untuk keluarkan wap..dan biarkan sehingga wap habis keluar..


BAHAN2 NASI DAGING

1-Bawang Besar -1 labu (dihiris)
2- Serai - 1batang (dititik)
3- 4 beradik (Bunga cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga)
4- Rempah Nasi Daging IMAN/ Nasi Beriani / Kurma - 7sudu
5-Tomato - dibelah 4 bahagian
6- santan pekat - 1 cawan
7-Garam secukup rasa
8- Beras -8 cawan

CARA MEMASAK

Gunakan periuk lain untuk menumis.
Tumis Bawang Besar + Serai + 4beradik sehingg naik bau..
Masukkan rempah nasi daging/beriani/kurma dan kacau sehingga naik bau..

Kemudian tuang semua tumisan ini + beras ke dalam periuk Noxxa bersama hasil rebusan daging dan airnya tadi.

Set High Pressure Noxxa ke 8minit (minit ini mengikut sukatan pot beras)..

Taraaa..siap sudah nasiknya..harum semerbak baunya taww..



Next..siapalah nasi daging tanpa air asam kann..
So next moh kita tengok resepi air asam versi mama pulak..



RESEPI AIR ASAM KERISIK

Cili merah hidup - 3 biji
Cili api 12 biji -adjust ikut pedas yang digemari..
Tomato - 1 biji
Bawang besar - 1 labu
Belacan 1" - dibakar
Air asam jawa - 1cawan
Kerisik - 3sudu besar
Garam Gula secukup rasa..

Kisar semua bahan2 di atas ini dan digaul bersama:
2biji tomato - dihiris
2biji bawang besar - dihiris
Limau Kasturi - 4biji diperah airnya

Siapppp!!

Tapi daku derhaka sikit..
Daku tambah masak kurma ayam jugak..
Sebab incik somi suka ada kuah dan anak2 yang tak makan pedas ada pengganti air asam..hehe..

Resepi Kurma Ayam nak jugak ke?..
Nanti2 laa ek..kita buat entry lain pulak eh..


Jemput2 makan jommm!



Friday, September 29, 2017

Gegendang Telinga Bocor

Godek2 fail lama tadi, terjumpa pulak gambar Iman Hariz 8tahun dulu..

Zaman Hariz yang sokmo hidung meleleh je..
Seawal usianya 6bulan, Iman Hariz mudah sangat kena selsema bila ada kawan2 sama tempat asuhan tak sihat..mudah sangat berjangkit..

Sudahnya Iman Hariz kerap selsema berlarutan..melarat bukan berhari2, tapi berminggu dan berbulan..klinik tayah cakap lah..memang sebulan paling kirang 2kali memang terpacul laa muka kami.,hanya untuk jumpa doktor untuk kes Iman Hariz yang sering selsema dan susah sangat nak kering selsemanya..

Macam2 ubat dah doktor bagi cuba..tapi selalunya habis satu cycle set ubat2 tu, masih tak baik2 jugak, masuk 2nd round ambil ubat, dah separuh botol pulak barulah nampak kurang sikit..tapi kejap je..selang beberapa hari, kembali selsema lagi..

Nampak tak hidungnya tu.ada je lelehan selsema tu..huhu..masa tu ikhtiar kami hanyalah ulang alik ke klinik sebab ingatkan masalah selsema je, tak lah terfikir boleh bawa mudarat lain pulak..huhu..zaman ibu abah masih kurang ilmu..maafkan ibu abah Iman Hariz..


Akhirnya lepas 3bulan selsema berlarutan, telinga kiri Iman Hariz keluar cairan warna kuning ni..dengan baunya yang memang busuk..huhu..masa ni kami dah cuak..terus check doktor lagi..

Kata doktor, jangkitan kuman selsema berlarutan dari hidung, kini dah melarat ke telinga..jangkitan kuman ini menyebabkan gegendang telinga terkoyak/bocor..Allah..sampai begitu rupanya bahaya selsema berlarutan ni..

Dan kata doktor lagi..gegendang yang terkoyak ini boleh bertaut kembali sebab baru pertama kali jadi..tapi dengan SYARAT:

1-Jangan biar ada air yang termasuk ke dalam telinga..ok fine..ibu cakap dengan mak asuhan nanti untuk sama2 jaga bab ni..

DAN...

2- JANGAN KENA SELSEMA lagi..Allahuakbar!!..macam mana ibu nak elak bab ni..tak mampu ibu nak kawal kuman2 yang sentiasa bertebaran..dan Iman Hariz selama ni sememangnya sangat2 fragile dan mudah berjangkit bila ada anak2 asuhan lain yang tak sihat..

untuk syarat yang no 2 ni ibu dah mula susah hati..
Macam mana nak elakkan nih..huhuhu..

Tapi tawakal..minta doa banyak2 agar Allah pelihara Iman Hariz agar dijauhkan dari selsema lagi..disamping itu, kami tetap ikhtiar berjumpa dengan beberapa pakar kanak2 dari beberapa pusat perubatan swasta, untuk ikhtiar agar gegendang telinga yang terkoyak ini semakin pulih dan untuk elakkan beliau kembali selsema melarat..



Tapi bagai diduga..selsema nih memang degil..
Tetap juga datang mendekati Iman Hariz..

Setiap kali selsema, setiap kali tu lah jugak bersilat nak paksa Iman Hariz yang meraung taknak makan ubat..kesian dia dah sangat fobia dengan ubat..tapi kami terpaksa jugak demi mengharapkan kesihatanya yang lebih baik..

Namun umpama tiada apa2 kesan..kering sebentar selepas diberikan ubat, dan kembali serius bila habis ubat..Iman Hariz umpama dah bergantung dengan ubat..
Allahu..

Dan mimpi ngeri..
Selang 4bulan selepasnya, sewaktu usianya 13bulan..

Sekali lagi cairan kuning ini keluar dari telinganya..
Tapi kali ni KEDUA BELAH TELINGANYA berbanding sebelum ni hanya di sebelah telinga sahaja..

Allah..pastinya situasi yang lebih merisaukan..
Pastinya keadaan yang lebih memudaratkan..
Dan kata doktor, andai berulang2 kejadian seumpama ini berlaku..
Tak mustahil gegendang yang koyak ini tak dapat kembali bertaut..dan ada risiko kemungkinan Hariz boleh HILANG PENDENGARAN kekal..

Allahuakbar..
Sampai macam tu sekali rupanya kesan dari SELS3MA BERLARUTAN ni..nampak tak bahaya, tapi sebenarnya boleh mengakibatkan kecacatan anak seumur hidup..tak dapat nak bayangkan perasaan ibu kalau betul Iman Hariz hilang pendengaran hanya dari kelalaian ibu abah..Nauzubillah..

To be continue..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...